De vogeltjes fluiten en niet lang nadat ik wakker ben, heb ik het idee dat mijn hoofd meefluit. Niet zozeer van vrolijkheid, maar van de gedachten die elkaar in een razend tempo opvolgen. De vouwen zitten nog in mijn gezicht en mijn ogen zijn amper open, maar in mijn hoofd is de drukte al begonnen. Wat moet ik vandaag allemaal nog doen? Wie moet ik bellen? Welke afspraken heb ik?

Spanning en stress lijken in deze tijd meer dan normaal. Wie heeft het tegenwoordig niet druk? En een beetje spanning is ook goed, dat kunnen we immers gebruiken om scherp en alert te blijven. Maar steeds vaker wordt het ons allemaal teveel, ons werk, onze relatie, de kinderen, financiën en ga zo maar door. Als we het te druk hebben, zeggen we veelal dat het aan ons werk of een situatie ligt. Of dat we onszelf niet genoeg rust gunnen. Natuurlijk kan een situatie erg moeilijk zijn of je werkgever (te)veel van je vragen, maar stress is niet hetgeen ons overkomt, maar hoe wij omgaan met wat ons overkomt. En als je jezelf niet genoeg rust gunt, op wie wacht je dan om het voor jou te doen? Bij veel problemen, spanning of conflicten zoeken we nog te vaak buiten onszelf. Hierdoor voelen we ons machteloos en raken we gefrustreerd. We hebben niet alles in de hand, al kunnen we wel bepalen hoe wij met situaties om willen gaan. Richt je dus vooral op wat jij zelf kunt doen. Een aantal tips:

  • Herken en accepteer jouw spanning
  • Luister naar wat het je wil vertellen
  • Haal rustig en diep adem en ontspan je lichaam
  • Blijf een positieve zelfdialoog houden
  • Probeer één ding tegelijk te doen
  • Zorg voor voldoende leuke momenten tussendoor
  • Kom voldoende in de buitenlucht
  • Leef bewust in het moment in plaats van in je gedachten
  • Laat ‘lucht’ in je agenda, een dag kan altijd anders lopen
  • Beperk mobiel, social media- en computergebruik